ThorVikingThorVikingThorVikingThorVikingThorViking
ThorViking
ThorVikingThorVikingThorVikingThorVikingThorViking

Berättelsen

Att utmana sjön

Det stora äventyret

Besättningen & Clanen

Teknisk information

Vill ni veta mer ?

Segling i ett Vikingaskepp ?

Language English
Taal Nederlands
Sprache Deutsch
Språk Sverige

Berättelsen

I början av 80-talet försökte Peter Adrian att omsätta sitt intresse för teknik och segling på ett annat sätt,  fast samtidigt historiskt baserade. Han ville bygga en liten och enkel att användbar traditionell farkost i trä. Det skulle bli en vikingatida båt dock med moderna kvaliteter men så autentisk som möjligt och med goda seglingsegenskaper.

Inspirerad av de viktigaste arkeologiska fynd, till exempel det berömda Oseberg och Gokstad fartyg funnen 1880 i närheten av Oslo,  Peter konstruerade sin ThorViking som en liten 7 meter båt. Denna av typen handelsfartyg för både enhands- och att segla med besättning.  Vid utformningen av båten hade Peter några mål han ville uppnå : Båten måste vara så snabbt som möjligt för sin längd,  den ska vara för en eller max 8 -9 seglande personer samt skulle vara lätt att ro.  Vidare skulle båten vara utrustad med tält och sovplatsar för minst fyra personer ombord.  Den skulle vara tryggt och sjöduglig och - sist men inte minst - ha ett rimligt pris.

År 1994 var ThorViking redo för sjösättning.  För att hedra sin valda hemstad och hemmahamn, Arvika, och dess vikingahistoria vid Sveriges innersta farvatten Peter ville kalla båten för ArViking.  Seglingen skulle ju ske på "Vikingaleden", vattenvägen från Säffle till Arvika,  där en gång Junker Knut 1227 e.Kr. seglade med 11 fartyg för att kämpa mot den norske kungen Håkon.  Junker Knut förlorade kampen under 1227 och så råkade Peter.
Nej, inte mot kung Håkon, men mot en mycket större makt: Thor den rödskäggiga och bredaxlade sonen till Oden och beskyddare av asarna ( Gylfaginning ).  Vädret på dopmorgonen var ljust, soligt och klart.  Det kunde inte vara bättre.  Men, när de första dropparna MJÖD skulle dopoffras på de nya,  oanvända plankorna så mörknades plötsligt den klarblåa himlen.  Obemärkt av varvets ivriga män, tornades upp med rasande fart ett stort, högt, mörkt "städmoln". Under ceremonin, innan b&aouml;ten ens helt var ner i vattnet,  kastade Thor sin hammare "Mjölner" med besked.  Åskan blixtrade ner till höger och vänster och tunga droppar regn prasslade ner från himlen.  Peter visste att något inte stod rätt till här.  Kaos bröt ut.  Alla sökte skydd för nerslag av åska och regn i bilarna.  Peter förstod plötsligt vad som pågick.  Men ville han fortfarande döpa båten till ArViking?  Han vill inte böja sig Dundrarens vilja.  Han ville kämpa - och det gjorde Thor också.  Slutligen kastade Thor sin hammare igen.  Denna gång var målet Peters videokamera.  Denna fungerade sedan aldrig mer.  Peter hade förlorat och bugade för övermakten och har aldrig ångrad det. Så han kallade sin båt ThorViking och dem seglar sedan dess,  väl omhändertagna under många äventyrligheter,  under Dundrarens flagga och beskydd.

Varvets besättning bemannade båten,  länsade "dopvattnet", satt dyrken på plats igen och ThorViking följde med akterlig vind efter det ensamma,  magiska molnet ut på Baltikums Östersjön på sin jungfruresa.
Snabbt visades att också ett nytt,  oerfaret vikingaskeppslag redan på sin jungfruresa kan kryssa och stagvända med ett otrimmat vikingatida farkost samt segla hem henne mot vinden.
Designa genom E. Maass [ 30.6.2000 ]
Modifiera genom H.A. Houben [   1.1.2014 ]free hit counters
free hit counters